Alla inlägg under november 2007

Av H Sr - 26 november 2007 13:35

Nu har vi ätit H jr och jag. M jr kommer väl snart hem från skolan. Än har jag inte börjat med gardinerna... tänkte nästan gå ut med H jr en sväng istället. Gardinerna ligger säkert kvar när jag kommer in! ;)

Av H Sr - 26 november 2007 13:26

Det börjar verkligen bli vardagsmat med de här våldtäkterna och det är det som är så farligt! Till slut orkar man inte ens läsa om det. Den här gången är det en tjej i Örebro som har blivit våldtagen av två jämnåriga killar, endast 15 år gamla!! Och inte en gång heller, utan TRE!! Hur kan det bli så???


Våldtäktsmän måste ju ha nåt fel i huvudet som kan utsätta en människa för något sådant, men en 15-åring?! De är ju fortfarande bara barn!! Antar att de hetsat varandra på något vis, tills det till slut gick överstyr. Men inte verkar de ju ha mått särskilt dåligt efter det heller, eftersom de gjort samma sak två ggr till!! Snacka om brist på samvete...


Sen är det ju väldigt olyckligt om flickan inte talat om för någon när det hände redan första gången! Det måste vara hemskt att gå och bära på något sånt här, inte känna sig tillräckligt stark att kunna prata med någon, kanske inte ens ha någon man känner tillräckligt förtroende för! Många känner sig väl skyldiga själva också vad jag förstår, kanske kan det vara så hos den här tjejen?!

Blir så förbannad!! Vilket onödigt lidande!! Och hur ska hon inte känna när de kommer tillbaka både en andra och en tredje gång?! Fruktansvärt!!!

Av H Sr - 26 november 2007 13:16

Äh, jag slänger in ett recept till! Det har blivit många såna i helgen, men så har vi ju inte gjort annat än bakat och lagat mat känns det som....



Saffranslängder


2 st


75 g smör

5 dl mjölk (3%)

50 g jäst (torr)

2 pkt saffran

1½ dl socker

3/4 dl Kesella (10%)

½ tsk salt

1½ liter vetemjöl


Fyllning:

200 g smör, rumsvarmt (så mycket använde dock inte jag)

200 g mandelmassa, riven


Pensling:

1 uppvispat ägg

Pärlsocker


Gör så här:

Smält smöret. Häll i mjölken och värm till drygt 37 grader. Stöt saffran och socker i mortel. Rör ner i mjölkblandningen. Tillsätt Kesella och salt, blanda till en jämn smet.

Blanda ut jästen med lite mjöl och blanda ner det. Tillsätt sedan resten av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Knåda degen och dela upp i 6 mindre bullar. Rulla ut varje bulle till en orm på ca 60 cm och kavla ut den till ca 10 cm bredd. Fyll med smör och mandelmassa. Rulla ihop till ormar igen. Gör flätor med 3 ormar i varje fläta. Jäs ytterligare 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen, 200-225 grader, i ca 15-20 minuter eller tills längderna fått en gyllenbrun färg.

Av H Sr - 26 november 2007 13:06

M jr har pratat om att han vill ha en liten lampa som man kan sätta fast i boken/tidningen när man läser. De går på batteri, så man kan ha dem i bilen osv. när det är mörkt. Jag tänkte försöka hitta en sån till julklapp och har tittat på Rusta, IKEA m.fl men inte hittat nån. Hittade nu ett par stycken på nätet. De är ganska likvärdiga i pris, men har lite olika utformning. Så vilken ska man välja?? Tror ni att den ena har någon fördel över den andra? Tänker då särskilt på utformningen.


Den här kommer från Kitsch.se



Den här kommer från Teknikmagasinet

Av H Sr - 26 november 2007 12:42

Här kommer receptet på Saffransskorporna jag gjorde i helgen, de är bara sååå goda!! Receptet kommer från Leilas jul.



Saffransskorpor


ca 35 st


100 g smör

1 g saffran (2 pkt)

2 ägg

1½ dl strösocker

5 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1½ dl hel sötmandel

Råsocker (hade inte jag och det blev hur bra som helst ändå)


Gör så här:

Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.

Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, i ca 25 minuter. Ta ut skorporna och sänk temperaturen till 125 grader.

Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat, gärna över natten.

Av H Sr - 26 november 2007 12:29

Nu är saffranslängderna klara! Brukar dela dem i halvor och frysa in, så räcker det till några ggr! :)

H jr hjälpte till att rulla lite och att strö på pärlsocker, hon tycker det är sååå roligt att hjälpa till med bakning och matlagning! Så fort man börjar slamra i köket kommer hon springandes och drar fram en köksstol, så att hon också ska kunna se och nå! :)


Annars har hon sysselsatt sig med att måla några tjusiga gröna teckningar (även om hon använder mer vatten än färg...) och byggt lego. Ett flygplan blev det. Kanske är hon lite ressugen?! ;)


Efter maten ska jag väl försöka ge mig på de där panelgardinerna till köket. Måste ju fålla upp dem eftersom de var 2 dm för långa. Hoppas jag kan få det någorlunda jämnt i alla fall. Köpte mig ju en ny symaskin (bara för att den var så billig!) tidigare i höstas och det blir ju ett ypperligt tillfälle att inviga den!

Nåt annat jag skulle behöva göra är att köpa lite band så jag kan sy på nya hängare till en hel hög med handdukar. Förstår inte att de har en sån förmåga att gå sönder hela tiden!! Nån mer som har samma problem?!

Av H Sr - 26 november 2007 09:17

Foto: Aftonbladet


Ja, det kan man ju verkligen fundera på om vi inte skulle ha i detta land! Eller i alla fall någon form av regelbundna, obligatoriska,  kontroller när man kommit upp i en viss ålder.

En äldre man hade kört upp på en motorväg i fel riktning igår, vilket slutade med flera skadade. Det är ju inte första gången som någon äldre medborgare orsakat en olycka i trafiken!


Det är ju ett faktum att reaktionsförmågan försämras när man blir äldre. Synen och hörseln blir ofta även de nedsatta. Dessutom minskar ju ofta rörligheten, vilket gör att det blir svårt att vända sig om och titta, ex. när man ska backa.

När man nu vet detta, varför har man inte redan sett till att man gör någon form av kontroller?? Man får inte köra bil innan man är 18, för då anses man inte mogen. Vad är det då som säger att det är fel att ha kontroller även för de äldre, när man vet att deras körförmåga också kan vara påverkad? Kränkande eller inte, det handlar om säkerheten i trafiken!


Jag minns när min morfar körde bil på slutet, med fasa! Han gasade så det hördes flera kvarter bort, backade rakt ut på en parkering, utan att vända sig om och titta bakåt. Dessutom vet jag att han en gång körde på fel sida om en refug i en korsning!! Och det är nog inte ovanligt med såna här saker, tyvärr!


Vad tycker ni, ska man ha en övre åldersgräns? Obligatoriska kontroller? Eller ska man få köra bil hur länge man vill, utan att nån lägger sig i?

Av H Sr - 26 november 2007 09:10

God morgon! Här snöar det igen, även om det bara är små små flingor som dalar ner. Det är bara -0.5 grader ute, så kanske det blir varmgrader och tö senare under dagen... det vill jag inte ha!!


Fick sova ända till 7:45 idag, inte illa. Nu är det bara jag och H jr hemma. Hon har druckit välling framför tv:n, ätit en mandarin och ska nu sätta sig att måla med vattenfärger.

Själv ska jag sno ihop en deg till saffranslängder. Lika bra att köra igång direkt! Man hinner ju göra lite annat medans degen jäser sen.


Vad har ni andra för planer för dagen? Bara jobb, eller?

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards