Alla inlägg under april 2008

Av H Sr - 1 april 2008 08:02

Ny månad är det idag (IGEN!) och inte vilken dag som helst, utan 1 april!! Har ni blivit lurade än då? Jag kom inte på att det var 1 april förrän pojkarna redan gått till skolan, annars hade jag nog hittat på nåt att lura dem med kan ni tro!! Nu får jag klura under dagen... *skratt*

Har ni läst/sett/hört några aprilskämt idag?


Aprilskämt är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen den 1 april. I Sverige är det vanligt att massmedia har falska artiklar och reportage den första april.

I Storbritannien, USA och Australien kallas dagen för "All Fools´ Day" eller "April Fools Day". I Storbritannien får man bara luras fram till klockan 12.00 I Frankrike kallas den som blir utsatt för aprilskämt för "un poisson d'avril" (aprilfisk) och i Skottland för en "gowk" (gök / dummerjöns).


En teori för aprilskämtens uppkomst är följande: Tidigare började det nya året den 25 mars och första april var oktaven, det vill säga den åttonde dagen, då festigheterna kulminerade och avslutades. När tidpunkten flyttades till första januari var det många som struntade i den nya situationen och fortsatte fira nyår i april. Ofta skämtades med dessa personer och senare blev det tradition att utsätta någon för skämt den första april.


Att narras april kan möjligtvis vara en kvarleva från romarnas Cerealia, som firades i början på april. Det sägs att Proserpina roade sig på Elyséens ängder och precis hade plockat famnen full med påskliljor, då Pluto tog med henne till underjorden. Hennes mor, Ceres, hörde ekot av hennes skrik och begav sig ut för att leta efter sin dotter; men det var helt förgäves, hon blev narrad att leta efter "ekot av ett skrik" eller söka efter "göken / dummerjönsen".


Man tror att första april-skämten kom till Sverige på 1670-talet. Skämtet gick då ut på att lura någon att gå dumma ärenden - till exempel fick den lurade ett brev, en så kallad aprilsedel.


  • Svenska - "April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill"
  • Franska - "Aprilfisk" (Poisson d'Avril)
  • Holländska - "April april, katten skiter var den vill"
  • Skottland - "April april, jaga göken en mil till"

  • Några kända aprilskämt:


    Öland lossnar!

    Den 1 april 1950 meddelade den svenska tidningen Göteborgs-Posten (GP) att den svenska ön Öland i Östersjön lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.


    Nylonstrumpan över tv:n (den minns min mamma mycket väl!)

    Innan det fanns färg-TV i Sverige sändes den 1 april 1962 ett inslag i TV-nyheterna, där den välkände Kjell Stensson berättade att man nu installerat ny utrustning i TV-huset, som gör att man inte skulle behöva köpa ny TV för att få bilden i färg. Det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast över bildrutan på den gamla svartvita TV:n.


    Sommartid införs i smyg

    Den 1 april 1980 skrev DN att sommartiden hade införts i smyg, utan föregående information: alla klockor gick fel, ingen visste vad klockan egentligen var, och totalt kaos rådde överallt, enligt DN. I verkligheten infördes sommartiden den 6 april 1980, då Sverige fick sommartid för första gången sedan år 1917. Från 1981 och framåt började sommartiden istället den sista söndagen i mars.

    Från: Wikipedia


    Av H Sr - 1 april 2008 07:57

    Tja, jag formaterade om datorn igår kväll, men jag orkar inte ödsla tid på att uppdatera alla program hit och dit, för CD/DVD-enheten funkar fortfarande inte. Uppenbarligen måste vi lämna in datorn. Suck!!! Sist vi lämnade in den (den gick inte att starta alls, inte långt efter att vi köpt den) fick vi vara utan i över en månad...


    Ska väl försöka lämna in den idag eller imorgon, så att man kanske kan hinna få tillbaka den innan räkningarna ska betalas i slutet av månaden... gud, vad sånt här är irriterande!!!!

    Ovido - Quiz & Flashcards